Încărcare....
 

Știri, evenimente, comunicate

Revenirea la normalitate. 6100 de cărți noi pentru bibliotecile publice din județul Bihor

Publicat 22-12-2022 14:36 - (257 Citiri)

Nu există educație în lipsa lecturii, și nici lectură în absența cărților. Pornind de la această idee, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor a avut inițiativa de a asigura (cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor), începând din acest an, achiziția centralizată de carte care să acopere nevoia de titluri noi pentru toate bibliotecile publice din județ, atât a celor din mediul urban cât mai cu seamă a celor din mediul rural.

Prima etapă a acestui proiect a însemnat, în vara acestui an, achiziționarea a peste 1.100 de volume, bugetul alocat fiind de 40.000 de lei, iar la sfârșitul anului, dispunând de această dată de un buget de 160.000 de lei, au fost cumpărate aproape 5.000 de cărți distribuite apoi bibliotecilor din 33 de comunități din județul Bihor (8 în orașe şi 25 în comune).

Pictura - Darul lui Dumnezeu

Publicat 21-12-2022 21:14 - (256 Citiri)

ARSENIE VULTURAR, născut în ziua de 27 mai 2011, sat. Băița (orașul Nucet), jud. Bihor, a urmat grădinița la Băița. Mai apoi s-a mutat împreună cu familia: tata, mama și cele trei surioare în satul Drăgănești, unde urmează cursurile Școlii Gimnaziale “Viorel Horj”, fiind elev până în prezent acolo. Este atras de artă, modelaj, pictură, grafică, desen. O fire foarte curioasă, consecvent, credincios, lucrează zilnic ore în șir, e un autodidact. Frecventează cursul de iconografie pe sticlă, organizat de Protopopiatul Ortodox din Beiuș. Pe lângă talentul dat de Dumnezeu, e foarte curajos în a se exprima în artă, având o doză accentuată de creativitate. Îi place natura, merge la înot, săniuță, ski. La școală este un elev sărguincios și conștiincios.

Conferințele revistei Familia: Radu Paraschivescu, unanimitatea, o utopie

Publicat 29-11-2022 08:29 - (232 Citiri)

Revista de cultură Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Oradea, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor și al Librăriilor Humanitas, prilejuiesc luni, 5 decembrie, de la ora 17, în Amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor, întâlnirea și dialogul publicului cu scriitorul și traducătorul RADU PARASCHIVESCU. Conferința – Unanimitatea, o utopie – va fi dublată de prezentarea, făcută de Dan-Liviu Boeriu, a celui mai recent roman al scriitorului, Podul Diavolului, intrat de doar câteva zile în librării.

145 de ani de la nașterea poetului maghiar Ady Endre

Publicat 23-11-2022 13:17 - (206 Citiri)

În data de 22 noiembrie, cu ocazia momentului festiv (145 de ani de la nașterea poetului maghiar Ady Endre), ne-a vizitat clasa a X-A I (cu profilul de științe ale naturii). Elevii au făcut cunoștință cu publicațiile ziaristului Ady Endre, din cotidianele Szabadság și Nagyváradi Napló.

Clasa a X-a I, a avut sarcina să reconstruiască 4 articole din piesele decupate din publicațiile: Hull a hó, Akik válnak, A sugó komája és a Versek az ideálhoz.

Reconstrucția articolelor a fost realizat cu succes! Elevii au citit articolele lui Ady Endre, publicate în Nagyváradi Napló din anul 1902 perioada (ianuarie-iunie).

Vă mulțumim pentru munca creativă!

„Biblioteca bunicilor” - cărți pentru vârstnicii din instituțiile de ocrotire

Publicat 17-11-2022 09:30 - (299 Citiri)

„Biblioteca bunicilor”, proiectul demarat în luna mai, merge înainte, pas cu pas. Obiectivul proiectului este acela de a duce cărți, a le organiza și a desfășura activități cu „bunicii” aflați în instituții de ocrotire.

În calitatea noastră de bibliotecari, nu putem acoperi nevoile lor zilnice de hrană sau îmbrăcăminte, însă putem încerca să acoperim, în mică măsură, dar constant, nevoia lor de socializare, de apartenență la lume, precum și câte ceva din nevoile lor personale: o anumită carte, o integramă, o păpușă, un cântec, o discuție, niște ațe, ace, capete de pânză...

Alături de noi a fost și de această dată doamna Maria Matei din Sânmartin. Împreună am cântat colinde, am vorbit despre copii, familii, sărbătoare.

Expoziția „Palatul Pionierilor - Istorii Subiective” inițiată de Muzeul Național Cotroceni

Publicat 16-11-2022 17:06 - (329 Citiri)

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni din București, vernisează vineri, 18 noiembrie 2022, ora 12, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” expoziția „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, care are în centru istoria Palatului Pionierilor, așa cum a fost trăită și simțită de elevii care i-au trecut pragul.

În cele peste trei secole de existență, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria țării noastre. Traiectoria sa de reședință domnească și regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosința Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 și transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova.

Revista de cultură „Familia”: Lansare de carte Sabina Fati

Publicat 14-11-2022 20:22 - (246 Citiri)

Revista de cultură „Familia” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, în colaborare cu Editura și Librăriile Humanitas invită cititorii joi, 17 noiembrie, ora 17.00, în Amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, cu ocazia lansării volumului 𝑪𝒂̆𝒍𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 𝒑𝒆 𝒖𝒓𝒎𝒆𝒍𝒆 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒍𝒊𝒄𝒕𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒍𝒂̂𝒏𝒈𝒂̆ 𝒏𝒐𝒊: 𝑲𝒖𝒓𝒅𝒊𝒔𝒕𝒂𝒏, 𝑰𝒓𝒂𝒌, 𝑨𝒏𝒂𝒕𝒐𝒍𝒊𝒂, 𝑨𝒓𝒎𝒆𝒏𝒊𝒂, cea mai recentă carte a jurnalistei 𝐒𝐚𝐛𝐢𝐧𝐚 𝐅𝐚𝐭𝐢, autoarea volumelor documentare „Singură pe Drumul Mătăsii: 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” și „Ocolul Mării Negre în 90 de zile: Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, apărute la Humanitas în 2015 și 2016.

Sabina Fati va purta un dialog cu scriitorul și profesorul Florin Ardelean, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării a Universității din Oradea.

Costumul popular „de Bihor”

Publicat 05-11-2022 16:13 - (300 Citiri)

Noiembrie, aproape iarnă, afară e întuneric, dar în bibliotecă, la căldură, fetele încep să croiască noi ii. Anul acesta, costumul popular bihorean a fost în atenția noastră. Chiar dacă încă nu avem cunoștințele și priceperea necesare pentru a putea face noi unul, ne îndreptăm cu pași siguri în această direcție. Viorica Știube, meșter popular, ne ajută să găsim raportul adecvat între modern și tradițional. Până atunci, ne îmbrăcăm din „lăzile bunicilor”...

Săptămâna viitoare va începe o șezătoare la Muzeul Țării Crișurilor, acolo se vor lucra doar modele tradiționale de Bihor. Vom mai avea deci o sursă de informare. Tot zilele acestea, pe aceeași temă, am primit din Noua Zeelandă o cerere de model de port bihorenesc.

Premierea festivă „Dragă Arany János!”

Publicat 22-10-2022 16:41 - (264 Citiri)

În data de 21.10.2022, a avut loc premierea festivă a elevilor care au participat la proiectul „Dragă Arany János!”. Elevii au fost însoțiți de profesori, părinți și bunici.

Toți participanții au fost felicitați și au primit diplome pentru scrisorile trimise către poetul maghiar Arany János. Vă mulțumim frumos!

Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 - Expoziție documentară comemorativă

Publicat 14-10-2022 10:54 - (214 Citiri)

Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 - Expoziție documentară comemorativă.

Astăzi, 13 octombrie 2022, la ora 15.30 în holul mare al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor a fost vernisată expoziția documentară comemorativă dedicată Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia. Expoziția a fost deschisă de colegii noștri, bibliotecari, dna. Doina Rusneac și dr. Silviu Sana, în prezența publicului și a colegilor din bibliotecă.

Expoziția poate fi vizionată timp de 2 săptămâni în holul mare al bibliotecii de la parter. Vă așteptăm cu drag!

În atenția elevilor care au participat la proiectul „Dragă Arany János”

Publicat 14-10-2022 10:49 - (197 Citiri)

Dragi elevi, cum v-am promis, revenim cu lista premianților!

Dar, înainte de toate vă spunem câteva cuvinte și despre juriu. Membrii juriului au fost: Schönberg Éva (bibliotecar, scriitor, redactor), Fried Noémi Lujza, Máté Zsófia, Tóth Hajnal (reporteri și redactori la revista Várad), Racsav Nikolett-Szilvia (elevă cls. XI-a la Liceul Teoretic Ady Endre), Kormányos László (profesor, scriitor, istoric). Le mulțumim și pe această cale pentru implicare și gândurile pozitive pe care ni le-au transmis!

Dorim să menționăm că toți participanții la proiectul Dragă Arany János sunt câștigători, inclusiv noi, cei care am citit scrisorile voastre. Ne-a impresionat mult creativitatea și curajul vostru. Mulțumim tuturor pentru scrisorile frumoase.

În vizită la Ludoteca Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”

Publicat 13-10-2022 13:13 - (298 Citiri)

Însuflețiți de vremea frumoasă și de dorința de a pătrunde în universul magic al cărților, elevii clasei a II-a, de la Școala Gimnazială Nr.2, Livada, Bihor, însoțiți de doamna învățătoare Morar Ramona și câțiva părinți, au vizitat Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai, Secția Copii, Ludoteca, unde au avut prilejul de a asculta cu deosebit interes povestea ,,Ursuleț e fericit, au aflat, de asemenea, ce înseamnă o bibliotecă și cât de importantă e lectura în viața omului.

Au mai vizitat și Secția Adulți, Mediateca, Sala de lectură, Depozitul general, unde li s-a vorbit despre cum sunt aranjate la raft cărțile pe formate, iar ultima oprire a fost la Legătorie.

Lectura - „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupery

Publicat 11-10-2022 13:39 - (191 Citiri)

Activitatea de astăzi, desfășurată la Biblioteca Județeană, în Ludoteca secției Copii, cu elevii clasei a II-a, de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu'', de către doamna învățătoare Igna Monica, a fost intitulată sugestiv LECTURA, un pașaport către orice aventură.

Această activitate a avut ca scop stimularea dorinței de a citi, de a lectura cu plăcere și interes. Fiind elevi de clasa a II-a și fiind la primul roman pe care îl vor citi în întregime cu toții, am ales ca acesta să fie ,,Micul prinț'' de Antoine de Saint-Exupery. Experiența a fost una pozitivă.

Kinderprogramm

Publicat 07-10-2022 15:52 - (364 Citiri)

Mare bucurie mare... azi a reînceput „Kinderprogramm”.

Continuăm lecțiile de germană oferite de SC HOLA-Vital_Suport SRL, prin dl. Christoph. Învățăceii noștri își propun prezența de 100% pentru următoarele 2 luni, în fiecare zi de joi de la ora 17.

Anunț către cei care au participat la proiectul "Dragă Arany János!"

Publicat 04-10-2022 13:24 - (198 Citiri)

Dragi elevi!

Mulțumim frumos pentru scrisorile interesante și creative pe care ni le-ați trimis. Suntem recunoscători pentru implicarea profesorilor și părinților voștri!

Dragi participanți, vă anunțăm că în data de 14 octombrie vom publica lista cu premianții pe pagina Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” (www.bibliobihor.ro), iar în data de 21 octombrie de la orele 15.30 în amfiteatrul instituției va avea loc decernarea festivă a premiilor.

Vă așteptăm cu drag!

Vizită cu surprize

Publicat 29-09-2022 16:24 - (245 Citiri)

Astăzi i-am întâmpinat la bibliotecă pe elevii clasei a VIII-a C, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, însoțiți de prof. Mioara Țigan.

După familiarizarea cu secțiile bibliotecii, elevii au avut o întâlnire surpriză cu John Row, povestitor britanic din Ipswich.

Totul a pornit de la o idee

Publicat 29-09-2022 16:17 - (193 Citiri)

Totul a pornit de la o idee sau poate din dorința de a aduce mai aproape de bibliotecă, lumea.

Obștea bihoreană merită toată atenția noastră, tot ce se întâmplă în comunitate ne este tangent și ne influențează în egală măsură. Pornind de la acest gând am ajuns la acea stare, ce ne-a îndemnat la realizarea proiectului „Biblioteca - liantul cultural al comunității”.

Și iată rezultatul, un conglomerat de idei și evenimente întregit de prezența unor oameni minunați.

Sunt mai interesante cărțile decât filmele?

Publicat 27-09-2022 12:22 - (186 Citiri)

Una dintre temele activităților din cadrul proiectului ,,Biblioteca - liantul cultural al comunității" a avut ecou în rândul tinerilor. Astăzi, 27 septembrie 2022, la solicitarea elevilor din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic Felix, coordonați de prof. Dana Platona și Miruna Moza, a avut loc întâlnirea cărții cu filmul, urmată de discuții interesante privitoare la subiectul: Sunt mai interesante cărțile decât filmele?

Iată câteva păreri expuse de elevi: cartea este mai convingătoare, oferă o experiență complexă, povestea este trăită în mai mult timp, personajele sunt în imaginația cititorului. Filmul este, de multe ori, o adevărată operă de artă, stimulează simțul vizual, este o metodă rapidă de familiarizare cu povestea. În concluzie, atât cartea cât și filmul au avantajele lor.

Concurs de cultura generala

Publicat 23-09-2022 14:35 - (300 Citiri)

Astăzi la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai" s-au înfruntat în cunoștințe de cultura generala 5 licee orădene, Colegiul Național "Onisifor Ghibu", Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin și Colegiul Tehnic "Traian Vuia".

Concursul a făcut parte din manifestările proiectului "Biblioteca-liantul cultural al comunității" - Săptămâna cărții, lecturii și a bibliotecii.