Încărcare....
 

Noutăți Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”

„Biblioteca – Liantul cultural al comunității” - Săptămâna bibliotecii - Săptămâna lecturii

Publicat 22-09-2022 09:19 - (544 Citiri)

Miercuri, 21 septembrie, în amfiteatrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a avut loc proiecția filmului Fahrenheit 451 în regia lui Ramin Bahrani, ecranizare a celebrului roman omonim, semnat de Ray Bradbury. Am avut ca invitați 2 clase de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”. După vizionare, elevii s-au întrecut într-o dezbatere pe tema „Carte vs. Film - De ce sunt importante cărțile?”.

Subiectul filmului/temei a fost de un real interes pentru tinerii participanți, care au reușit să aducă argumente în favoarea lecturii. În cadrul discuțiilor elevii au identificat o serie de teme de reflecție: o lume fără cărți; tehnologia, o amenințare la adresa umanității; relația mentor-ucenic, așa cum a fost ea ilustrată de cele două personaje principale ale cărții; libertatea de exprimare, importanța lecturii în formarea și dezvoltarea personalității tinerilor. Pentru implicarea de care au dat dovadă, elevii au fost răsplătiți cu cărți.

Cartea nouă cumpărată prin Biblioteca Județeană

Publicat 22-09-2022 09:14 - (532 Citiri)

Cartea nouă cumpărată prin Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Bihor merge spre bibliotecile din comunități mici.

De astă dată este vorba despre bibliotecile din Nucet, Ștei, Beiuș și Roșia.

Bibliotecarii sunt bucuroși să primească cartea nouă de literatură, istorie, psihologie, cultură generală pentru adulți dar și pentru copii. Cărțile distribuite sunt tipărite în condiţii grafice excepţionale, iar conţinutul încearcă să răspundă nevoilor tuturor cititorilor.

Un tânăr istoric la Dialogurile Bibliotecii!

Publicat 21-09-2022 11:52 - (584 Citiri)

Dr. Cristina Liana Puşcaş este istoricul invitat la cea de-a treia ediție a proiectului nostru. Cristina este o luptătoare neînfricată, un nume clădit cu multe eforturi, prin cercetări minuțioase efectuate cu timp și fără timp, un om dedicat neamului românesc, suferințelor acestuia în timpuri nu demult trecute, perioada comunistă. În volumele scrise Cristina știe să pună în valoare suferințele reprezentanților bihoreni, durerea neamului românesc de pe aceste meleaguri, pe ale căror trupuri s-a clădit existența noastră, a celor de azi. Căci așa cum bine spunea marele nostru istoric Nicolae Iorga: “Un popor care nu își cunoaște istoria, e ca un copil care nu își cunoaște părinții.”

Dialog cu Oana

Publicat 20-09-2022 11:16 - (579 Citiri)

Dialogul cu Oana, o bucurie și o nădejde pentru viitorul țării noastre dragi, România!

“Noi suntem clipa care trece prin poarta existenței”, spunea foarte frumos Nichita Stănescu. Azi, clipa este dăruită Oanei Berdie.

 O tânără talentată a Bihorului, este un model demn de urmat de către tinerii comunității bihorene. Dăruită cu o voce specială, cu o inimă de aur, simplă, curată, sinceră, dar mai ales talentată, înzestrată de Dumnezeu cu mari daruri, un om bun, un partener de nădejde al bibliotecii.

Biblioteca – Liantul cultural al comunității

Publicat 20-09-2022 09:56 - (1023 Citiri)

Luni, 19 septembrie, de la ora 9:00, în Sala de Consiliu a Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai’’ a avut loc Simpozionul Național ,,Biblioteca – liantul cultural al comunității’’, organizat de Bibliotecă în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea.

Lucrările prezentate au pus în valoare parteneriatele de succes realizate de bibliotecă cu diferite instituții, asociații și fundații, facilitând schimbul de opinii și experiențe, promovând dialogul intercultural.

Înscrierea participanților (studenți, profesori, bibliotecari, muzeografi, pensionari, colaboratori ai bibliotecii și iubitori de carte), din Oradea și județul Bihor, din Cluj, Mureș, Argeș, București, s-a realizat on-line, prin completarea formularului de înscriere, fiecare având posibilitatea de a prezenta lucrarea în mod direct sau indirect.

Dialogurile Bibliotecii, un proiect de suflet, la prima ediție!

Publicat 20-09-2022 09:49 - (618 Citiri)

Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor, vă invită cu drag să vizionați materialul realizat de către noi, la Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice ,,Casa Mea Eden”, din localitatea Șoimi.

Este un material ce face parte din prima ediție a Dialogurilor Bibliotecii, un material realizat din inimă, pentru sufletele dumneavoastră, utilizatorii bibliotecii și nu numai. Așadar, vă propunem să descoperiți doi oameni speciali, două modele ale comunității noastre bihorene, Mihai și Codruța Rotar, care din anul 2015 și-au dedicat timpul și viața personală, cu atâta empatie și delicatețe sufletească "bunicilor noștri" de care se îngrijesc zi de zi.

Călătoriile lui Erus prin România

Publicat 08-09-2022 14:25 - (517 Citiri)

Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai Bihor în parteneriat cu Asociația ,,Rotary Insignis Oradea, a organizat joi, 8 septembrie 2022, de la ora 11:00, în amfiteatrul Bibliotecii, întâlnirea copiilor cu scriitorul Alec Blenche. În călătoriile sale prin România, Alec Blenche împreună cu fiica sa, Emma, promovează valorile umane: răbdarea, generozitatea, recunoștința, îmbinând lumea poveștilor cu muzica.

Alec Blenche de profesie este jurist, dar s-a dedicat total scrisului, creionând povești magice pentru copii.

Povestea – o artă, o terapie

Publicat 31-08-2022 18:44 - (611 Citiri)

Ne-am bucurat să o avem alături de noi pe povestitoarea şi terapeutul prin basme Enikő Szabó, care ne-a îndrumat spre lumea poveștilor.

Marți, 23 august 2022, au avut loc două întâlniri de basm, una la Biblioteca Județeană, la ora 10 şi a doua la Cătunul Verde, la ora 19. Au fost primele întâlniri în pregătirea Festivalului Internaţional de poveşti din Oradea și Bihor, care va avea loc între 25 septembrie - 1 octombrie 2022.

La aceste întâlniri au participat profesori, bibliotecari, bunicuțe și oameni de bine, care cred în magia poveștilor!